tom-car24.com.pl

Pasztet z ciecierzycy • przepis • składniki • przygotowanie

Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Pasztet z ciecierzycy

Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
cynamon - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
jajko - 2 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
marchew - 1 szt.
orzech włoski - 2 łyżki
płatki owsiane - 70 g
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 3 łyżki
olej kokosowy - 1 łyżka
morele suszone - 100 g
ciecierzyca ugotowana - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY CIECIERZYCĘ:
Jeśli używamy suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin. Przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę i marchew drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy imbir, kmin, curry i cynamon. Dusimy do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut. Odstawiamy warzywa do wystudzenia. Orzechy włoskie mielemy na drobno. Keksówkę natłuszczamy olejem kokosowym i wysypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.
3.PIECZEMY PASZTET:
Do misy blendera wrzucamy przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość miksujemy. Do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żurawiny i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem. Pasztet przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągamy go z formy, gdy ostygnie.
Pasztet z ciecierzycy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY CIECIERZYCĘ

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin. Przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i marchew drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy imbir, kmin, curry i cynamon. Dusimy do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut. Odstawiamy warzywa do wystudzenia. Orzechy włoskie mielemy na drobno. Keksówkę natłuszczamy olejem kokosowym i wysypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.

3

PIECZEMY PASZTET

Do misy blendera wrzucamy przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość miksujemy. Do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żurawiny i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem. Pasztet przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągamy go z formy, gdy ostygnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1354,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

169,3 kcal

🥑

Tłuszcz

5,5 g

🌾

Węglowodany

26 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy