tom-car24.com.pl

Pesto z jarmużu • przepis • składniki • przygotowanie

Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jarmuż - 70 g
parmezan - 70 g
oliwa z oliwek - 70 ml
orzeszki piniowe - 50 g
sok z cytryny - 10 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 0,5 g
pieprz czarny - 0,25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY ORZESZKI:
Upraż orzeszki na suchej patelni, aż staną się złociste i odstaw je do wystygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Liście świeżego jarmużu włóż do sita i starannie je umyj, a potem osusz. Wytnij ze środka najtwardszą,  łykowatą część i pozostaw same listki. Czosnek obierz z łupinki i dodaj do moździerza.
3.UCIERAMY SKŁADNIKI:
Wrzuć do moździerza orzeszki i utrzyj wraz z czosnkiem na gładką masę, a po kilku minutach dodaj także jarmuż. Całość ucieraj przez kilka minut, aż składniki w całości się połączą.
4.DODAJEMY OLIWĘ:
Gdy masa będzie gładka, zacznij dodawać powoli oliwę. Wtłaczaj tłuszcz w masę, aby uzyskać kremową konsystencję.
5.DODAJEMY SER:
Zetrzyj na tarce parmezan i wrzuć do go moździerza. Utrzyj z resztą składników na gęstą pastę.
6.PRZYPRAWIAMY PESTO:
Weź odrobinę pesto na łyżeczkę lub widelec i spróbuj, czy jest wystarczająco słone. Dodaj sól, jeśli nie jest, albo pomiń ją. Dodaj także pieprz oraz sok z cytryny i całość wymieszaj.
7.PRZEKŁADAMY PASTĘ:
Gotowe, jarmużowe pesto przełóż delikatnie do słoika i zabezpiecz wierzchnią warstwą oliwy. Pesto jest gotowe do jedzenia lub przechowywania w lodówce (po zakręceniu).
Pesto z jarmużu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY ORZESZKI

Upraż orzeszki na suchej patelni, aż staną się złociste i odstaw je do wystygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Liście świeżego jarmużu włóż do sita i starannie je umyj, a potem osusz. Wytnij ze środka najtwardszą,  łykowatą część i pozostaw same listki. Czosnek obierz z łupinki i dodaj do moździerza.

3

UCIERAMY SKŁADNIKI

Wrzuć do moździerza orzeszki i utrzyj wraz z czosnkiem na gładką masę, a po kilku minutach dodaj także jarmuż. Całość ucieraj przez kilka minut, aż składniki w całości się połączą.

4

DODAJEMY OLIWĘ

Gdy masa będzie gładka, zacznij dodawać powoli oliwę. Wtłaczaj tłuszcz w masę, aby uzyskać kremową konsystencję.

5

DODAJEMY SER

Zetrzyj na tarce parmezan i wrzuć do go moździerza. Utrzyj z resztą składników na gęstą pastę.

6

PRZYPRAWIAMY PESTO

Weź odrobinę pesto na łyżeczkę lub widelec i spróbuj, czy jest wystarczająco słone. Dodaj sól, jeśli nie jest, albo pomiń ją. Dodaj także pieprz oraz sok z cytryny i całość wymieszaj.

7

PRZEKŁADAMY PASTĘ

Gotowe, jarmużowe pesto przełóż delikatnie do słoika i zabezpiecz wierzchnią warstwą oliwy. Pesto jest gotowe do jedzenia lub przechowywania w lodówce (po zakręceniu).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1052,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

263 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

4,2 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy

Pesto z jarmużu - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl