tom-car24.com.pl

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie

Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa biała - 6 szt.
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 3 łyżki
olej - 1 łyżka
woda - 200 ml
bulion warzywny - 200 ml
śmietana 30% - 200 ml
chrzan - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny, a następnie kroimy - cebulę na plasterki, a czosnek drobno siekamy.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej i masło, a potem wrzucamy do niego cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
3.PRZYGOTOWUJEMY KIEŁBASĘ:
Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podsmażamy przez 3 minuty i ściągamy z kuchenki.
4.WKŁADAMY NACZYNIE DO PIEKARNIKA:
Wsuwamy naczynie żaroodporne do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 35 minut.
5.MIESZAMY SKŁADNIKI NA SOS:
Do rondla wlewamy wodę i bulion. Delikatnie podgrzewamy, a potem dodajemy śmietankę, chrzan oraz przyprawy. Mieszamy trzepaczką i chwilę podgrzewamy.
6.POLEWAMY SOSEM KIEŁBASĘ:
Wyciągamy naczynie z piekarnika i polewamy kiełbasę sosem. Nakładamy pokrywkę i ponownie wsuwamy do piekarnika. Zapiekamy przez 15 minut.
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek obieramy z łupiny, a następnie kroimy - cebulę na plasterki, a czosnek drobno siekamy.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej i masło, a potem wrzucamy do niego cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

3

PRZYGOTOWUJEMY KIEŁBASĘ

Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podsmażamy przez 3 minuty i ściągamy z kuchenki.

4

WKŁADAMY NACZYNIE DO PIEKARNIKA

Wsuwamy naczynie żaroodporne do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 35 minut.

5

MIESZAMY SKŁADNIKI NA SOS

Do rondla wlewamy wodę i bulion. Delikatnie podgrzewamy, a potem dodajemy śmietankę, chrzan oraz przyprawy. Mieszamy trzepaczką i chwilę podgrzewamy.

6

POLEWAMY SOSEM KIEŁBASĘ

Wyciągamy naczynie z piekarnika i polewamy kiełbasę sosem. Nakładamy pokrywkę i ponownie wsuwamy do piekarnika. Zapiekamy przez 15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2136,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

712 kcal

🥑

Tłuszcz

64,6 g

🌾

Węglowodany

17,9 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy