Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY CZERWONĄ CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku gotujemy ocet, syrop klonowy i wodę. Pokrojoną cebulę zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników, czyli ok. 20‑30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SEZAM I BIAŁKO
W misce łączymy sezam biały z czarnym. W drugiej misce ubijamy delikatnie białko, aby było spienione. Na blasze układamy papier do pieczenia i wylewamy na niego 1 jedną łyżkę oliwy.
PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy kawałek łososia (tylko stronę z mięsem) najpierw zanurzamy w białku, a następnie w sezamie. Tak przygotowaną rybę układamy na blasze skórą do dołu, solimy do smaku i skrapiamy oliwą. Łososia i skropione oliwą dwie kromki chleba pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i sos sriracha. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i także dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY OSTRY MAJONEZ
W innej miseczce mieszamy majonez, sos sriracha i drobno posiekany szczypiorek.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Do miski wkładamy szpinak, kiełki, posiekaną kolendrę i przekrojone na pół pomidorki. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DANIA
Sałatkę i komosę ryżową układamy w dużej misie. Na nie nakładamy fasolkę edamame i pokrojone w plastry awokado. Dodajemy pieczonego łososia, marynowaną cebulę i grzanki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem, a łososia ozdabiamy ostrym majonezem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2173,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,4 kcal
Tłuszcz
32,3 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Imbirowy dżem z winogron
Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.

Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Truflowe tagliolini z boczniakami
Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!

Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Szybka zapiekanka à la quiche
Kochasz smak wytrawnych tart, ale nie lubisz spędzać długich minut w kuchni? Skuś się na tę pyszną zapiekankę inspirowaną klasycznym quiche’em, którą z pomocą termorobota MC Smart przygotujesz w 20 minut!

Sałatka makaronowa z cukinią
Prosta i smaczna sałatka, w której połączysz smak pieczonej cukinii, najlepszego makaronu i świeżych pomidorów. Sięgnij po słoneczny, włoski przepis od Darii, przygotuj obiad dla rodziny lub danie, które podasz na przyjęciu.