tom-car24.com.pl

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem

Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

konfitura figowa - 100 g
masło - 2 łyżki
kaczka pierś - 2 szt.
ser kozi - 100 g
szynka bajonna - 30 g
zioła prowansalskie - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FILET Z KACZKI:
Piersi kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Na patelni rozpuszczamy masło. Mięso obsmażamy przez minutę z każdej strony, zaczynając od strony skóry.
3.FASZERUJEMY PIERŚ:
Pierś przecinamy wzdłuż na dwie części. Pomiędzy wkładamy plastry szynki oraz talarki koziego sera. Posypujemy ziołami. Związujemy ciasno sznurkiem kuchennym i układamy w naczyniu żaroodpornym.
4.PIECZEMY MIĘSO:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 minut.
5.SERWUJEMY:
Upieczoną kaczkę kroimy w plastry. Podajemy z konfiturą figową.
Pierś kaczki zapiekana z kozim serem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FILET Z KACZKI

Piersi kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Na patelni rozpuszczamy masło. Mięso obsmażamy przez minutę z każdej strony, zaczynając od strony skóry.

3

FASZERUJEMY PIERŚ

Pierś przecinamy wzdłuż na dwie części. Pomiędzy wkładamy plastry szynki oraz talarki koziego sera. Posypujemy ziołami. Związujemy ciasno sznurkiem kuchennym i układamy w naczyniu żaroodpornym.

4

PIECZEMY MIĘSO

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 minut.

5

SERWUJEMY

Upieczoną kaczkę kroimy w plastry. Podajemy z konfiturą figową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1098,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

549,3 kcal

🥑

Tłuszcz

32,6 g

🌾

Węglowodany

14 g

🥬

Błonnik

45,8 g

💪

Białko

45,8 g

Podobne przepisy

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl