tom-car24.com.pl

Pikantne leczo ze schabem i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.

Pikantne leczo ze schabem i cukinią

Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
cukinia - 1 szt.
cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ogórek kiszony - 4 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cukier - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
śmietana 18% - 4 łyżki
masło - 40 g
natka pietruszki - 2 łyżki
wino białe - 150 ml
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 450 g
mięso wieprzowe schab - 480 g
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 2 łyżki
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
skórka cytryny tarta - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PLASTRY SCHABU KROIMY:
na dość duże kawałki i przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz ostrą papryką.
2.SMAŻYMY NA ROZGRZANYM:
oleju z obu stron na złoty kolor.
3.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
żeliwnego naczynia, w którym będziemy dusić leczo.
4.NA PATELNIĘ PO:
smażeniu wlewamy 50ml białego wina, chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.
5.OGÓREK I CEBULĘ:
kroimy w grubą kostkę, papryki i cukinię na większe kawałki, a czosnek w plastry.
6.NA JEDNEJ PATELNI:
(nie myjemy jej!) smażymy kolejno warzywa.
7.PRZED SMAŻENIEM KAŻDEJ:
kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem.
8.CEBULĘ I CZOSNEK:
szklimy na rozgrzanym oleju.
9.2/3 PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żeliwnego, pozostałą część wykładamy na czysty talerz.
10.SMAŻYMY CHWILĘ OGÓRKI:
kiszone i w całości przekładamy je do mięsa.
11.NASTĘPNIE SMAŻYMY:
paprykę.
12.2/3 PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żeliwnego, 1/3 na talerz z cebulą i czosnkiem.
13.POWTARZAMY CZYNNOŚĆ Z:
cukinią.
14.NA TEJ SAMEJ:
patelni przygotowujemy sos: krótko smażymy koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory pelati, niewielką ilość wody, mieszamy i zagotowujemy.
15.PRZYPRAWIAMY CUKREM, SOLĄ:
i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny.
16.SOS PRZEKŁADAMY DO:
naczynia z mięsem i warzywami.
17.NA PATELNIĘ WSYPUJEMY:
ostrą i słodką paprykę, podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina.
18.ZAGOTOWUJEMY, DODAJEMY SZCZYPTĘ:
cukru, redukujemy.
19.MIĘSO I WARZYWA:
w naczyniu żeliwnym posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem.
20.DODAJEMY MASŁO ORAZ:
utaertą w moździerzu kolendrę.
21.WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY:
i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut.
22.POD KONIEC GOTOWANIA:
do naczynia dodajemy odłożone na talerzu warzywa, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
23.GOTOWE LECZO PRZEKŁADAMY:
do miseczki lub na talerz.
24.NA WIERZCH KAŻDEJ:
porcji wykładamy po łyżce kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.
Pikantne leczo ze schabem i cukinią

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PLASTRY SCHABU KROIMY

na dość duże kawałki i przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz ostrą papryką.

2

SMAŻYMY NA ROZGRZANYM

oleju z obu stron na złoty kolor.

3

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

żeliwnego naczynia, w którym będziemy dusić leczo.

4

NA PATELNIĘ PO

smażeniu wlewamy 50ml białego wina, chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.

5

OGÓREK I CEBULĘ

kroimy w grubą kostkę, papryki i cukinię na większe kawałki, a czosnek w plastry.

6

NA JEDNEJ PATELNI

(nie myjemy jej!) smażymy kolejno warzywa.

7

PRZED SMAŻENIEM KAŻDEJ

kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem.

8

CEBULĘ I CZOSNEK

szklimy na rozgrzanym oleju.

9

2/3 PRZEKŁADAMY DO

naczynia żeliwnego, pozostałą część wykładamy na czysty talerz.

10

SMAŻYMY CHWILĘ OGÓRKI

kiszone i w całości przekładamy je do mięsa.

11

NASTĘPNIE SMAŻYMY

paprykę.

12

2/3 PRZEKŁADAMY DO

naczynia żeliwnego, 1/3 na talerz z cebulą i czosnkiem.

13

POWTARZAMY CZYNNOŚĆ Z

cukinią.

14

NA TEJ SAMEJ

patelni przygotowujemy sos: krótko smażymy koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory pelati, niewielką ilość wody, mieszamy i zagotowujemy.

15

PRZYPRAWIAMY CUKREM, SOLĄ

i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny.

16

SOS PRZEKŁADAMY DO

naczynia z mięsem i warzywami.

17

NA PATELNIĘ WSYPUJEMY

ostrą i słodką paprykę, podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina.

18

ZAGOTOWUJEMY, DODAJEMY SZCZYPTĘ

cukru, redukujemy.

19

MIĘSO I WARZYWA

w naczyniu żeliwnym posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem.

20

DODAJEMY MASŁO ORAZ

utaertą w moździerzu kolendrę.

21

WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY

i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut.

22

POD KONIEC GOTOWANIA

do naczynia dodajemy odłożone na talerzu warzywa, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

23

GOTOWE LECZO PRZEKŁADAMY

do miseczki lub na talerz.

24

NA WIERZCH KAŻDEJ

porcji wykładamy po łyżce kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2207,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

551,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,9 g

🌾

Węglowodany

34,3 g

🥬

Błonnik

30,2 g

💪

Białko

30,2 g

Podobne przepisy

Pikantne leczo ze schabem i cukinią - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl