Pizza bez drożdży • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W słoiku wymieszaj mąkę, miód oraz wodę. Delikatnie przymknij, ale nie zamykaj szczelnie i odłóż na 48 godzin w ciepłe miejsce.
ODRZUCAMY MIESZANKĘ
Po upływie 48 godzin należy wyciągnąć ze słoika połowę mieszanki i dodać kolejne 200 g mąki i 150 g wody. Wymieszać i zagnieść kulkę z masy, a potem przykryć i zostawić na kolejne 48 godzin.
KOLEJNY RAZ DOKARMIAMY ZAKWAS
Po upływie kolejnych 48 godzin powtarzamy procedurę i zostawiamy na 24 godziny do wyrośnięcia. Gdy zakwas urośnie, jest gotowy do używania.
MIESZAMY SKŁADNIKI
W dużej misce wymieszaj zakwas, oliwę i mąkę, a potem zacznij powoli dodawać wodę.
WYRABIAMY CIASTO
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką. Wyrabiaj je, aż wszystkie składniki się połączą. Na sam koniec dodaj sól i znowu wyrabiaj. Całość powinna zająć nie więcej niż 5 minut.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO WYGAROWANIA
Przełóż ciasto do miski, a następnie owiń je folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 6-7 godzin, by wyrosło.
FORMUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z miski, podziel na dwie porcje i uformuj z nich kule. Zostaw na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
WAŁKUJEMY CIASTO
Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkuj cienko ciasto na jedną pizzę, a potem przełóż na kamień do pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Pomidory przetrzyj do miski przez przecierak i przypraw solą. Bazylię delikatnie umyj.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
:KROK 11: PRZEKŁADAMY DODATKI: NA CIASTO
PRZEKŁADAMY DODATKI NA CIASTO
Wysmaruj ciasto połową sosu, pozostawiając wolne ranty o szerokości 1 cm, a następnie dodaj ser.
WYPIEKAMY PIZZĘ
Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. Po upieczeniu daj pizzy chwilę odpocząć, a potem ułóż na niej listki bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1939,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
484,8 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
85,2 g
Błonnik
2,5 g
Białko
15 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron orzo z łososiem, szpinakiem i jogurtem greckim
Macie ochotę na pożywne danie? Jeśli tak, to szybko przygotujcie sobie wg przepisu Kingi łatwy do zrobienia makaron orzo z aromatycznym łososiem, szpinakiem i jogurtem greckim. Pracę nad tym daniem ułatwi Wam termorobot MC Smart!

Tacos z piersią kurczaka i surówką chimichurri
Przyrządź własną ucztę inspirowaną południowoamerykańskimi smakami! Sprawdź, jak prosto przygotujesz pyszne tacos z kurczakiem i surówką chimichurri.

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!

Wykwintne roladki rybne
Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!