tom-car24.com.pl

Pizza bez drożdży • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!

Pizza bez drożdży

Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

miód - 10 g
mąka włoska typ 00 - 200 g
zakwas chlebowy - 80 g
woda - 130 ml
oliwa z oliwek - 15 ml
pomidory pelati - 150 g
mozzarella - 80 g
bazylia świeża - 6 liści
sól - 2,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
W słoiku wymieszaj mąkę, miód oraz wodę. Delikatnie przymknij, ale nie zamykaj szczelnie i odłóż na 48 godzin w ciepłe miejsce.
2.ODRZUCAMY MIESZANKĘ:
Po upływie 48 godzin należy wyciągnąć ze słoika połowę mieszanki i dodać kolejne 200 g mąki i 150 g wody. Wymieszać i zagnieść kulkę z masy, a potem przykryć i zostawić na kolejne 48 godzin.
3.KOLEJNY RAZ DOKARMIAMY ZAKWAS:
Po upływie kolejnych 48 godzin powtarzamy procedurę i zostawiamy na 24 godziny do wyrośnięcia. Gdy zakwas urośnie, jest gotowy do używania.
4.MIESZAMY SKŁADNIKI:
W dużej misce wymieszaj zakwas, oliwę i mąkę, a potem zacznij powoli dodawać wodę.
5.WYRABIAMY CIASTO:
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką. Wyrabiaj je, aż wszystkie składniki się połączą. Na sam koniec dodaj sól i znowu wyrabiaj. Całość powinna zająć nie więcej niż 5 minut.
6.PRZEKŁADAMY CIASTO DO WYGAROWANIA:
Przełóż ciasto do miski, a następnie owiń je folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 6-7 godzin, by wyrosło.
7.FORMUJEMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z miski, podziel na dwie porcje i uformuj z nich kule. Zostaw na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
8.WAŁKUJEMY CIASTO:
Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkuj cienko ciasto na jedną pizzę, a potem przełóż na kamień do pieczenia.
9.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Pomidory przetrzyj do miski przez przecierak i przypraw solą. Bazylię delikatnie umyj.
10.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
:KROK 11: PRZEKŁADAMY DODATKI: NA CIASTO
11.PRZEKŁADAMY DODATKI NA CIASTO:
Wysmaruj ciasto połową sosu, pozostawiając wolne ranty o szerokości 1 cm, a następnie dodaj ser.
12.WYPIEKAMY PIZZĘ:
Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. Po upieczeniu daj pizzy chwilę odpocząć, a potem ułóż na niej listki bazylii.
Pizza bez drożdży

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W słoiku wymieszaj mąkę, miód oraz wodę. Delikatnie przymknij, ale nie zamykaj szczelnie i odłóż na 48 godzin w ciepłe miejsce.

2

ODRZUCAMY MIESZANKĘ

Po upływie 48 godzin należy wyciągnąć ze słoika połowę mieszanki i dodać kolejne 200 g mąki i 150 g wody. Wymieszać i zagnieść kulkę z masy, a potem przykryć i zostawić na kolejne 48 godzin.

3

KOLEJNY RAZ DOKARMIAMY ZAKWAS

Po upływie kolejnych 48 godzin powtarzamy procedurę i zostawiamy na 24 godziny do wyrośnięcia. Gdy zakwas urośnie, jest gotowy do używania.

4

MIESZAMY SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj zakwas, oliwę i mąkę, a potem zacznij powoli dodawać wodę.

5

WYRABIAMY CIASTO

Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką. Wyrabiaj je, aż wszystkie składniki się połączą. Na sam koniec dodaj sól i znowu wyrabiaj. Całość powinna zająć nie więcej niż 5 minut.

6

PRZEKŁADAMY CIASTO DO WYGAROWANIA

Przełóż ciasto do miski, a następnie owiń je folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 6-7 godzin, by wyrosło.

7

FORMUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z miski, podziel na dwie porcje i uformuj z nich kule. Zostaw na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.

8

WAŁKUJEMY CIASTO

Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkuj cienko ciasto na jedną pizzę, a potem przełóż na kamień do pieczenia.

9

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Pomidory przetrzyj do miski przez przecierak i przypraw solą. Bazylię delikatnie umyj.

10

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

:KROK 11: PRZEKŁADAMY DODATKI: NA CIASTO

11

PRZEKŁADAMY DODATKI NA CIASTO

Wysmaruj ciasto połową sosu, pozostawiając wolne ranty o szerokości 1 cm, a następnie dodaj ser.

12

WYPIEKAMY PIZZĘ

Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. Po upieczeniu daj pizzy chwilę odpocząć, a potem ułóż na niej listki bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1939,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

484,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7 g

🌾

Węglowodany

85,2 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy

Pizza bez drożdży - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl