tom-car24.com.pl

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 6 łyżek
ser feta - 100 g
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
Szpinak Baby - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.BAKŁAŻANY MYJEMY, CZYŚCIMY,:
kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
2.SMAŻYMY PORCJAMI NA:
4 łyżkach gorącej oliwy, osączamy na papierze kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem.
3.SZPINAK CZYŚCIMY, USUWAJĄC:
z liści grube żyły.
4.LIŚCIE DOKŁADNIE MYJEMY:
i osuszamy.
5.SER FETA OSĄCZAMY:
i drobno kruszymy.
6.CZOSNEK OBIERAMY I:
drobno siekamy.
7.MIESZAMY Z SOKIEM:
i skórką z cytryny, pozostałą oliwą i miodem, doprawiamy solą i pieprzem.
8.MIESZAMY Z PRZYGOTOWANYMI:
składnikami i odstawiamy na jakiś czas do przegryzienia się smaków.
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BAKŁAŻANY MYJEMY, CZYŚCIMY,

kroimy wzdłuż na cienkie plastry.

2

SMAŻYMY PORCJAMI NA

4 łyżkach gorącej oliwy, osączamy na papierze kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem.

3

SZPINAK CZYŚCIMY, USUWAJĄC

z liści grube żyły.

4

LIŚCIE DOKŁADNIE MYJEMY

i osuszamy.

5

SER FETA OSĄCZAMY

i drobno kruszymy.

6

CZOSNEK OBIERAMY I

drobno siekamy.

7

MIESZAMY Z SOKIEM

i skórką z cytryny, pozostałą oliwą i miodem, doprawiamy solą i pieprzem.

8

MIESZAMY Z PRZYGOTOWANYMI

składnikami i odstawiamy na jakiś czas do przegryzienia się smaków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

860,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

215,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

15,1 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl