tom-car24.com.pl

Tort cynamonowy • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Tort cynamonowy

Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 35 g
cukier wanilinowy - 16 g
kuwertura mleczna - 100 g
masło - 100 g
mąka pszenna - 85 g
mąka ziemniaczana - 15 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 15 g
wino czerwone - 100 ml
sok z pomarańczy - 125 ml
miód - 80 g
cukier - 25 g
śmietana 30% - 270 ml
woda - 80 ml
żelatyna - 4 g
jajko - 7 szt.
anyż gwiazdki - 2 szt.
cynamon, laska - 2 szt.
czekolada deserowa - 50 g
czekolada mleczna - 50 g
śliwka suszona - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
W garnku na małym ogniu podgrzewamy masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu. Dodajemy przyprawę do piernika oraz kuwerturę czekoladową. Całość podgrzewamy (cały czas mieszając) do 60-70°C, nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Wyciągamy anyż i laski cynamonu.
2.UBIJAMY JAJKA:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do ubitych jaj i łączymy z masą czekoladową.
3.PIECZEMY BISZKOPT:
Ciasto wlewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut.
4.PRZYGOTOWUJMEY KONFITURĘ Z SUSZONYCH ŚLIWEK:
Sok z pomarańczy i wino zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy suszone śliwki, doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż śliwki się rozpadną. Studzimy.
5.PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ (SYROP DO NASĄCZANIA BISZKOPTU):
Sok z pomarańczy, wodę i cukier gotujemy przez 2-3 min. Studzimy.
6.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Śmietankę z miodem zagotowujemy w garnku. Zalewamy nią czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Studzimy.
7.PRZYGOTOWUJEMY MUS CYNAMONOWY:
Ubijamy śmietankę i wstawiamy ją do lodówki.
8.SKŁADAMY TORT:
Do formy, w której piekliśmy ciasto wkładamy spód biszkoptu, nasączamy delikatnie nakropką, smarujemy konfiturą z suszonych śliwek oraz warstwą musu. Układamy drugą część biszkoptu, mocno go nasączamy nakropką i smarujemy musem. Czynność powtarzamy z trzecią częścią biszkoptu. Tort mrozimy 2-3 godziny.
9.DEKORUJEMY TORT:
Za pomocą ostrego noża wyrównujemy brzegi zmrożonego tortu. Polewamy go schłodzoną polewą. Dekorujemy kostkami czekolady, suszonymi śliwkami, laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.
Tort cynamonowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA BISZKOPT

W garnku na małym ogniu podgrzewamy masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu. Dodajemy przyprawę do piernika oraz kuwerturę czekoladową. Całość podgrzewamy (cały czas mieszając) do 60-70°C, nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Wyciągamy anyż i laski cynamonu.

2

UBIJAMY JAJKA

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do ubitych jaj i łączymy z masą czekoladową.

3

PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto wlewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut.

4

PRZYGOTOWUJMEY KONFITURĘ Z SUSZONYCH ŚLIWEK

Sok z pomarańczy i wino zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy suszone śliwki, doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż śliwki się rozpadną. Studzimy.

5

PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ (SYROP DO NASĄCZANIA BISZKOPTU)

Sok z pomarańczy, wodę i cukier gotujemy przez 2-3 min. Studzimy.

6

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Śmietankę z miodem zagotowujemy w garnku. Zalewamy nią czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Studzimy.

7

PRZYGOTOWUJEMY MUS CYNAMONOWY

Ubijamy śmietankę i wstawiamy ją do lodówki.

8

SKŁADAMY TORT

Do formy, w której piekliśmy ciasto wkładamy spód biszkoptu, nasączamy delikatnie nakropką, smarujemy konfiturą z suszonych śliwek oraz warstwą musu. Układamy drugą część biszkoptu, mocno go nasączamy nakropką i smarujemy musem. Czynność powtarzamy z trzecią częścią biszkoptu. Tort mrozimy 2-3 godziny.

9

DEKORUJEMY TORT

Za pomocą ostrego noża wyrównujemy brzegi zmrożonego tortu. Polewamy go schłodzoną polewą. Dekorujemy kostkami czekolady, suszonymi śliwkami, laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8094,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

674,5 kcal

🥑

Tłuszcz

34,0 g

🌾

Węglowodany

81,8 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy