tom-car24.com.pl

Tort czekoladowo-miętowy • przepis • składniki • przygotowanie

Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Tort czekoladowo-miętowy

Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

kakao - 40 g
masło - 60 g
mąka ziemniaczana - 20 g
mąka pszenna - 110 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
whisky - 3 łyżki
herbata miętowa - 8 g
cukier - 75 g
jajko - 4 szt.
czekoladki miętowe - 200 g
śmietana 30% - 600 ml
woda - 300 ml
żelatyna - 10 g
czekolada deserowa >70% kakao - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA:
ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier.
2.DO MASY PRZESIEWAMY:
mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.
3.DODAJEMY ROZTOPIONE I:
wystudzone masło oraz whisky (opcjonalnie).
4.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
tortownicy o średnicy 22 cm.
5.PIECZEMY OKOŁO 30:
minut w temp.
6.170°C Z TERMOOBIEGIEM:
lub 180°C bez termoobiegu. STUDZIMY.
7.NAPAR MIĘTOWY PARZYMY:
herbatę pod przykryciem 10 minut. SŁODZIMY.
8.MUS CZEKOLADOWO-MIĘTOWY ŻELATYNĄ:
namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
9.CZEKOLADĘ MLECZNĄ ORAZ:
czekoladki z nadzieniem miętowym kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy.
10.ŻÓŁTKA UBIJAMY ZALEWAJĄC:
je stopniowo 50 ml naparu miętowego.
11.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
12.DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY:
wlewamy naprzemiennie ubite żółtka i ubitą śmietankę.
13.NASTĘPNIE DODAJEMY NAMOCZONĄ:
żelatynę i pozostałą część czekolady oraz żółtek. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy.
14.Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU:
odkrawamy górę, dzielimy go na trzy części (każda powinn mieć grubość około 1 cm).
15.DOLNĄ WARSTWĘ BISZKOPTU:
wkładamy do tortownicy, skrapiamy wystudzonym naparem miętowym i smarujemy musem czekoladowym.
16.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z:
pozostałymi warstwami biszkoptu układając je jedna na drugiej.
17.GOTOWY TORCIK CHŁODZIMY:
w lodówce około 2 godziny.
18.CZEKOLADĘ DESEROWĄ I:
czekoladę mleczną łamiemy, wrzucamy do osobnych miseczek i rozpuszczamy.
19.PO ROZPUSZCZENIU OBIE:
czekolady mieszamy, aż będą chłodne (temperowanie).
20.WYSTUDZONĄ CZEKOLADĘ DESEROWĄ:
wylewamy równomiernie na blaszkę lub blat granitowy wyłożony folią, bardzo cienko rozsmarowujemy.
21.ODSTAWIAMY W CHŁODNE:
miejsce do zastygnięcia.
22.WYSTUDZONĄ CZEKOLADĘ MLECZNĄ:
wylewamy na inną blaszkę lub blat granitowy, rozsmarowujemy bardzo cienko.
23.CZEKAMY, AŻ CZEKOLADA:
zastygnie i za pomocą ostrego noża lub szpachelki skrobiemy wiórki z czekolady.
24.BOKI TORTU DEKORUJEMY:
kawałkami łamanej, ciemnej czekolady, górę obsypujemy wiórkami z czekolady mlecznej i listkami mięty.
Tort czekoladowo-miętowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA

ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier.

2

DO MASY PRZESIEWAMY

mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.

3

DODAJEMY ROZTOPIONE I

wystudzone masło oraz whisky (opcjonalnie).

4

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

tortownicy o średnicy 22 cm.

5

PIECZEMY OKOŁO 30

minut w temp.

6

170°C Z TERMOOBIEGIEM

lub 180°C bez termoobiegu. STUDZIMY.

7

NAPAR MIĘTOWY PARZYMY

herbatę pod przykryciem 10 minut. SŁODZIMY.

8

MUS CZEKOLADOWO-MIĘTOWY ŻELATYNĄ

namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia.

9

CZEKOLADĘ MLECZNĄ ORAZ

czekoladki z nadzieniem miętowym kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy.

10

ŻÓŁTKA UBIJAMY ZALEWAJĄC

je stopniowo 50 ml naparu miętowego.

11

ŚMIETANKĘ UBIJAMY.

12

DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY

wlewamy naprzemiennie ubite żółtka i ubitą śmietankę.

13

NASTĘPNIE DODAJEMY NAMOCZONĄ

żelatynę i pozostałą część czekolady oraz żółtek. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy.

14

Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU

odkrawamy górę, dzielimy go na trzy części (każda powinn mieć grubość około 1 cm).

15

DOLNĄ WARSTWĘ BISZKOPTU

wkładamy do tortownicy, skrapiamy wystudzonym naparem miętowym i smarujemy musem czekoladowym.

16

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z

pozostałymi warstwami biszkoptu układając je jedna na drugiej.

17

GOTOWY TORCIK CHŁODZIMY

w lodówce około 2 godziny.

18

CZEKOLADĘ DESEROWĄ I

czekoladę mleczną łamiemy, wrzucamy do osobnych miseczek i rozpuszczamy.

19

PO ROZPUSZCZENIU OBIE

czekolady mieszamy, aż będą chłodne (temperowanie).

20

WYSTUDZONĄ CZEKOLADĘ DESEROWĄ

wylewamy równomiernie na blaszkę lub blat granitowy wyłożony folią, bardzo cienko rozsmarowujemy.

21

ODSTAWIAMY W CHŁODNE

miejsce do zastygnięcia.

22

WYSTUDZONĄ CZEKOLADĘ MLECZNĄ

wylewamy na inną blaszkę lub blat granitowy, rozsmarowujemy bardzo cienko.

23

CZEKAMY, AŻ CZEKOLADA

zastygnie i za pomocą ostrego noża lub szpachelki skrobiemy wiórki z czekolady.

24

BOKI TORTU DEKORUJEMY

kawałkami łamanej, ciemnej czekolady, górę obsypujemy wiórkami z czekolady mlecznej i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5955,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

496,3 kcal

🥑

Tłuszcz

27,0 g

🌾

Węglowodany

55,2 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-miętowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl