tom-car24.com.pl

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora) • przepis • składniki • przygotowanie

Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)

Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 3 łyżki
por - 700 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka
ziemniak - 500 g
bulion warzywny - 700 ml

Instrukcje przygotowania

1.
PORY OCZYSZCZAMY.
2.BIAŁĄ I ZIELONĄ:
część kroimy w grube krążki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie krążki.
3.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w kostkę.
4.ZIEMNIAKI PODSMAŻAMY Z:
grubymi krążkami porów na 2 łyżkach gorącego masła.
5.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i tymiankiem.
6.DODAJEMY 700 ML:
bulionu z warzyw, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 20 MINUT, AŻ: warzywa będą miękkie.
7.
ZUPĘ MIKSUJEMY.
8.DODAJEMY ŚMIETANĘ I:
trochę bulionu, jeśli to konieczne, i doprawiamy do smaku.
9.ZUPĘ POZOSTAWIAMY DO:
ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
10.PRZED PODANIEM DROBNO:
posiekane krążki pora lekko podsmażamy na pozostałym, rozgrzanym maśle ok. 3 MINUT I: doprawiamy odrobiną soli.
11.ROZKŁADAMY NA ZUPIE:
i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
12.WSKAZÓWKA:
GDY NA: zewnątrz jest zimno, zupa smakuje również na ciepło.
Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PORY OCZYSZCZAMY.

2

BIAŁĄ I ZIELONĄ

część kroimy w grube krążki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie krążki.

3

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w kostkę.

4

ZIEMNIAKI PODSMAŻAMY Z

grubymi krążkami porów na 2 łyżkach gorącego masła.

5

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i tymiankiem.

6

DODAJEMY 700 ML

bulionu z warzyw, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 20 MINUT, AŻ: warzywa będą miękkie.

7

ZUPĘ MIKSUJEMY.

8

DODAJEMY ŚMIETANĘ I

trochę bulionu, jeśli to konieczne, i doprawiamy do smaku.

9

ZUPĘ POZOSTAWIAMY DO

ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.

10

PRZED PODANIEM DROBNO

posiekane krążki pora lekko podsmażamy na pozostałym, rozgrzanym maśle ok. 3 MINUT I: doprawiamy odrobiną soli.

11

ROZKŁADAMY NA ZUPIE

i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

12

WSKAZÓWKA

GDY NA: zewnątrz jest zimno, zupa smakuje również na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1410,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

352,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

47 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy