tom-car24.com.pl

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem

Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 6 szt.
jogurt naturalny - 100 g
świeży koperek - 2 łyżeczki
majonez - 120 g
ogórek konserwowy - 120 g
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 1 łyżka
ziemniak - 1,2 kg
szynka parmeńska - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obieramy. Połowę 1 cebuli siekamy bardzo drobno, a pozostałą ilość kroimy w kostkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS TATARSKI:
Ogórki konserwowe osączamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą, majonezem i jogurtem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszamy.
3.SMAŻYMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy, następnie obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Podsmażamy porcjami na dużej patelni, na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, aż będą chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.ZALEWAMY PODSMAŻONE WARZYWA JAJKAMI:
Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącej patelni razem z pozostałą ilością cebuli przez 3-4 minuty. Dodajemy ziemniaki. Roztrzepanymi jajkami polewamy ziemniaki i ostrożnie obracamy, aż się zetną. Szczypiorek kroimy w drobną kostkę, posypujemy nim ziemniaki. Danie podajemy z sosem tatarskim.
Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obieramy. Połowę 1 cebuli siekamy bardzo drobno, a pozostałą ilość kroimy w kostkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS TATARSKI

Ogórki konserwowe osączamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą, majonezem i jogurtem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszamy.

3

SMAŻYMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy, następnie obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Podsmażamy porcjami na dużej patelni, na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, aż będą chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

ZALEWAMY PODSMAŻONE WARZYWA JAJKAMI

Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącej patelni razem z pozostałą ilością cebuli przez 3-4 minuty. Dodajemy ziemniaki. Roztrzepanymi jajkami polewamy ziemniaki i ostrożnie obracamy, aż się zetną. Szczypiorek kroimy w drobną kostkę, posypujemy nim ziemniaki. Danie podajemy z sosem tatarskim.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2044,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

340,7 kcal

🥑

Tłuszcz

26,6 g

🌾

Węglowodany

10,9 g

🥬

Błonnik

14,6 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl