tom-car24.com.pl

Zupa meksykańska z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 1,8 l
por - 1 szt.
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 400 g
pomidory krojone z puszki - 400 ml
fasola czerwona z puszki - 400 g
papryka żółta - 1 szt.
natka pietruszki - 0,3 szt.
cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
czosnek główka - 2 ząbki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
kumin - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,3 łyżeczki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Wszystkie warzywa z włoszczyzny myjemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Przekrajamy wszystko na pół.
2.GOTUJEMY BULION:
Do garnka wkładamy wszystkie warzywa i zalewamy wodą. Ustawiamy garnek na kuchence i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, aby tylko mrugał.
3.DOPRAWIAMY BULION:
Dodajemy do garnka wszystkie przyprawy — pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bulion dalej, przez kolejne 1,5 godziny.
4.WYCIĄGAMY WARZYWA Z WYWARU:
Z wywaru wyławiamy wszystkie warzywa oraz ziele i liście laurowe. Marchew kroimy wzdłuż, a potem kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Resztę warzyw odkładamy na bok - będzie można zużyć je do innej potrawy. Nie wyłączamy kuchenki i dalej gotujemy czysty wywar, aby lekko zredukował swoją objętość.
5.PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK, CEBULĘ ORAZ PAPRYKĘ:
Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno kroimy. Paprykę myjemy i kroimy na pół. Pozbawiamy ją gniazda nasiennego, a potem kroimy w kostkę.
6.SMAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ MIĘSO:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i mieszamy. Gdy się zeszkli, dodajemy także czosnek. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy.
7.DOPRAWIAMY SKŁADNIKI NA PATELNI:
Mięso z cebulą i czosnkiem doprawiamy solą, pieprzem, obiema paprykami i kuminem. Mieszamy i smażymy, aż mięso nabierze rumianego koloru.
8.DODAJEMY MARCHEWKĘ I PAPRYKĘ:
Do smażącego się mięsa dodajemy marchewkę z wywaru oraz paprykę. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.
9.DODAJEMY BULION:
Na patelnię wlewamy chochlę bulionu i mieszamy. Dusimy mięso z dodatkami przez 10 minut.
10.DODAJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI DO GARNKA:
Wszystkie składniki z patelni dodajemy do garnka z wywarem.
11.DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI:
Do garnka z zupą dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Gotujemy 5 minut.
12.DODAJEMY FASOLĘ:
Do gotującej się zupy dodajemy odsączoną z płynu fasolę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 15-20 minut.
13.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę rozlewamy do miseczek. Natkę myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy i posypujemy nią zupę.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Wszystkie warzywa z włoszczyzny myjemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Przekrajamy wszystko na pół.

2

GOTUJEMY BULION

Do garnka wkładamy wszystkie warzywa i zalewamy wodą. Ustawiamy garnek na kuchence i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, aby tylko mrugał.

3

DOPRAWIAMY BULION

Dodajemy do garnka wszystkie przyprawy — pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bulion dalej, przez kolejne 1,5 godziny.

4

WYCIĄGAMY WARZYWA Z WYWARU

Z wywaru wyławiamy wszystkie warzywa oraz ziele i liście laurowe. Marchew kroimy wzdłuż, a potem kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Resztę warzyw odkładamy na bok - będzie można zużyć je do innej potrawy. Nie wyłączamy kuchenki i dalej gotujemy czysty wywar, aby lekko zredukował swoją objętość.

5

PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK, CEBULĘ ORAZ PAPRYKĘ

Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno kroimy. Paprykę myjemy i kroimy na pół. Pozbawiamy ją gniazda nasiennego, a potem kroimy w kostkę.

6

SMAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ MIĘSO

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i mieszamy. Gdy się zeszkli, dodajemy także czosnek. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy.

7

DOPRAWIAMY SKŁADNIKI NA PATELNI

Mięso z cebulą i czosnkiem doprawiamy solą, pieprzem, obiema paprykami i kuminem. Mieszamy i smażymy, aż mięso nabierze rumianego koloru.

8

DODAJEMY MARCHEWKĘ I PAPRYKĘ

Do smażącego się mięsa dodajemy marchewkę z wywaru oraz paprykę. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.

9

DODAJEMY BULION

Na patelnię wlewamy chochlę bulionu i mieszamy. Dusimy mięso z dodatkami przez 10 minut.

10

DODAJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI DO GARNKA

Wszystkie składniki z patelni dodajemy do garnka z wywarem.

11

DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI

Do garnka z zupą dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Gotujemy 5 minut.

12

DODAJEMY FASOLĘ

Do gotującej się zupy dodajemy odsączoną z płynu fasolę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 15-20 minut.

13

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę rozlewamy do miseczek. Natkę myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy i posypujemy nią zupę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2054,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

513,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,2 g

🌾

Węglowodany

52 g

🥬

Błonnik

13,5 g

💪

Białko

29,5 g

Podobne przepisy