tom-car24.com.pl

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami

W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka gryczana - 200 g
mąka kukurydziana - 100 g
mleko - 140 ml
masło - 50 g
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 22 g
cynamon - 1 szczypta
miód - 80 g
śliwka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże ucieramy z miodem, aż staną się płynne. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C i dodajemy do drożdży. Mąkę gryczaną mieszamy z mąką kukurydzianą i wsypujemy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS I NADZIENIE:
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Śliwki układamy miąższem do dołu na patelni. Podgrzewamy. Dodajemy miód i mieszamy. Część lekko rozpadniętych owoców przekładamy do miseczki. Resztę gotujemy, aż owoce rozpadną się całkowicie. Pod koniec smażenia sos doprawiamy cynamonem.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
4.FORMUJEMY PYZY:
Ciasto dzielimy na 12 kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, robimy wgłębienie, nakładamy łyżeczką wystudzone kawałki śliwek i sklejamy. Gotowe kulki odkładamy na deskę lub ściereczkę posypaną mąką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
5.GOTUJEMY PYZY NA PARZE:
Przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy sitko wyłożone ściereczką. Pyzy kładziemy na ściereczce, przykrywamy przykrywką dopasowaną do garnka. Pozostawiamy na parze na 10-12 minut.
Bezglutenowe pyzy ze śliwkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże ucieramy z miodem, aż staną się płynne. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C i dodajemy do drożdży. Mąkę gryczaną mieszamy z mąką kukurydzianą i wsypujemy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS I NADZIENIE

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Śliwki układamy miąższem do dołu na patelni. Podgrzewamy. Dodajemy miód i mieszamy. Część lekko rozpadniętych owoców przekładamy do miseczki. Resztę gotujemy, aż owoce rozpadną się całkowicie. Pod koniec smażenia sos doprawiamy cynamonem.

3

WYRABIAMY CIASTO

Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

4

FORMUJEMY PYZY

Ciasto dzielimy na 12 kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, robimy wgłębienie, nakładamy łyżeczką wystudzone kawałki śliwek i sklejamy. Gotowe kulki odkładamy na deskę lub ściereczkę posypaną mąką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

5

GOTUJEMY PYZY NA PARZE

Przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy sitko wyłożone ściereczką. Pyzy kładziemy na ściereczce, przykrywamy przykrywką dopasowaną do garnka. Pozostawiamy na parze na 10-12 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2067,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

172,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

3,7 g

Podobne przepisy