tom-car24.com.pl

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem • przepis • składniki • przygotowanie

Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem

Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna typ 550 - 250 g
woda - 30 ml
śmietana 12% - 40 ml
jajko - 1 szt.
bulion drobiowy - 600 ml
kurczak filety z piersi - 400 g
cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
ziemniak - 2 szt.
marchew - 1 szt.
por - 0,5 szt.
groszek, mrożony - 3 łyżki
masło - 5 łyżek
mąka pszenna - 7 łyżek
śmietana 30% - 150 ml
tymianek świeży - 1 gałązka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI W MISCE:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło oraz śmietanę i wyrabiamy do konsystencji kruszonki. Potem dodajemy wodę i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.
2.CHŁODZIMY CIASTO:
Tworzymy z ciasta kulę, a potem zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, por i czosnek drobno siekamy, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Groszek rozmrażamy. Kurczaka także myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
4.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki) i dodajemy wszystkie składniki poza groszkiem. Gdy zrobią się rumiane, doprawiamy je solą, pieprzem, gałką oraz tymiankiem. Po chwili zalewamy wszystko bulionem. Dusimy przez 15 minut, aby część płynu odparowała. Na koniec dodajemy groszek i dusimy jeszcze przez 4-5 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 195°C.
5.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy zasmażka zacznie się gotować, dodajemy śmietankę i mieszamy.
6.WLEWAMY ZASMAŻKĘ NA PATELNIĘ:
Zabieloną zasmażkę wlewamy na patelnię i mieszamy. Ściągamy patelnię z gazu jeszcze zanim zasmażka się zagotuje. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje.
7.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na dwie części (większa część to ok. 2/3 ciasta, mniejsza – ok. 1/3). Większą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy ciastem formę, zarówno spód, jak i boki. Robimy widelcem dziurki w cieście.
8.PRZEKŁADAMY NADZIENIE:
Przekładamy nadzienie do naczynia. Rozwałkowujemy pozostałą, mniejszą część ciasta i przykrywamy nim nadzienie, dociskając boki, by skleiły się z ciastem ze spodu. Również nakłuwamy je widelcem.
9.PIECZEMY CHICKEN POT PIE:
W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta, a potem wsuwamy chicken pot pie do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wyciągamy, gdy ciasto się zarumieni i gotowe!
Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI W MISCE

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło oraz śmietanę i wyrabiamy do konsystencji kruszonki. Potem dodajemy wodę i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.

2

CHŁODZIMY CIASTO

Tworzymy z ciasta kulę, a potem zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, por i czosnek drobno siekamy, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Groszek rozmrażamy. Kurczaka także myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki.

4

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki) i dodajemy wszystkie składniki poza groszkiem. Gdy zrobią się rumiane, doprawiamy je solą, pieprzem, gałką oraz tymiankiem. Po chwili zalewamy wszystko bulionem. Dusimy przez 15 minut, aby część płynu odparowała. Na koniec dodajemy groszek i dusimy jeszcze przez 4-5 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 195°C.

5

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy zasmażka zacznie się gotować, dodajemy śmietankę i mieszamy.

6

WLEWAMY ZASMAŻKĘ NA PATELNIĘ

Zabieloną zasmażkę wlewamy na patelnię i mieszamy. Ściągamy patelnię z gazu jeszcze zanim zasmażka się zagotuje. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje.

7

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na dwie części (większa część to ok. 2/3 ciasta, mniejsza – ok. 1/3). Większą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy ciastem formę, zarówno spód, jak i boki. Robimy widelcem dziurki w cieście.

8

PRZEKŁADAMY NADZIENIE

Przekładamy nadzienie do naczynia. Rozwałkowujemy pozostałą, mniejszą część ciasta i przykrywamy nim nadzienie, dociskając boki, by skleiły się z ciastem ze spodu. Również nakłuwamy je widelcem.

9

PIECZEMY CHICKEN POT PIE

W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta, a potem wsuwamy chicken pot pie do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wyciągamy, gdy ciasto się zarumieni i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5117,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1023,5 kcal

🥑

Tłuszcz

64,9 g

🌾

Węglowodany

63,7 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

30,1 g

Podobne przepisy

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl