tom-car24.com.pl

Ciasteczka maślano-cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!

Ciasteczka maślano-cytrynowe

Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
cukier wanilinowy - 16 g
jajko - 1 szt.
masło - 200 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
Miękkie masło ucieramy w misce z cukrem i cukrem wanilinowym.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA:
Do masła dodajemy jajko i suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny. Ponownie wyrabiamy.
3.WYKRAWAMY CIASTECZKA:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wykrawamy z niego dowolne kształty za pomocą wycinaków do ciasteczek.
4.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zachowujemy między nimi równe odstępy. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Ciasteczka maślano-cytrynowe

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Miękkie masło ucieramy w misce z cukrem i cukrem wanilinowym.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA

Do masła dodajemy jajko i suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny. Ponownie wyrabiamy.

3

WYKRAWAMY CIASTECZKA

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wykrawamy z niego dowolne kształty za pomocą wycinaków do ciasteczek.

4

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zachowujemy między nimi równe odstępy. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4093,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

292,4 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

41,1 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy

Ciasteczka maślano-cytrynowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl