Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, aby dobrze się rozgrzała. Jajka z cukrem dajemy do kielicha blendera i przez chwilę je ubijamy. Następnie dolewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz sól. Całość blendujemy, pod koniec dodajemy roztopione masło.
PIECZEMY DUTCH BABY
Gorącą blachę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nią masło klarowane. Czekamy, aż się roztopi, i rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni naczynia. Następnie na blachę wylewamy ciasto i przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 210°C. Dutch baby pieczemy przez ok. 20-25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO KARMELIZACJI
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na cząstki. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Następnie obie pomarańcze obieramy i filetujemy (wycinamy segmenty pomarańczy bez białych błonek). Na koniec z pomarańczy wyciskamy sok.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Na patelnię dodajemy cukier i wodę i podgrzewamy je, aż zaczną się gotować, co jakiś czas mieszamy. Kiedy syrop zgęstnieje, na patelnię dodajemy sok z pomarańczy i gruszki. Całość podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Na koniec do złotobrązowego syropu dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, masło i filety z pomarańczy. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
ZAPIEKAMY NALEŚNIK Z GRUSZKAMI
Skarmelizowane gruszki wraz z sosem przekładamy na upieczonego naleśnika. Następnie podgrzewamy go ok. 3-5 minut w rozgrzanym piekarniku.
PODAJEMY NALEŚNIK
Zimną śmietankę przelewamy do zimnego syfonu i wkładamy naboje. Naleśnika kroimy na kawałki i podajemy ze świeżo ubitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3108,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
388,6 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
3,2 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Wołowina po burgundzku. Dla Niego.
Sposób na wyjątkowe, jednogarnkowe danie: delikatne kawałki kruchej wołowiny duszone z warzywami, rodzynkami i winem.

Syrop z szypułek truskawek
Nie lubisz wyrzucać resztek, ale nie wiesz, co zrobić z szypułkami truskawek? Oto rozwiązanie! Wypróbuj przepis Kingi na pyszny syrop z szypułek usuniętych z 1 kilograma truskawek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!

Czekoladowe ciastka whoopie pies
Jakie są ciastka whoopie wg przepisu Pawła? Czekoladowe, ozdobione różową masą cukrową i pełne delikatnego kremu. Wprost idealne na walentynki i równie smaczne w każdy inny dzień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!