tom-car24.com.pl

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem

Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 1 szt.
borówki - 50 g
malina - 70 g
płatki owsiane - 200 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
olej kokosowy - 1 łyżka
napój sojowy - 250 ml
Szpinak Baby - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Szpinak myjemy i osuszamy. Do naczynia blendera wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Całość miksujemy tak, aby przypominała mąkę. Następnie dodajemy szpinak, mleko, banan, syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2.SMAŻYMY PANCAKES:
Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy udekorowane owocami oraz syropem klonowym.
Pancakes szpinakowe z owocami i syropem

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Szpinak myjemy i osuszamy. Do naczynia blendera wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Całość miksujemy tak, aby przypominała mąkę. Następnie dodajemy szpinak, mleko, banan, syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

SMAŻYMY PANCAKES

Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy udekorowane owocami oraz syropem klonowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1216,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

608,4 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

114,8 g

🥬

Błonnik

17,6 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl