tom-car24.com.pl

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów

Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kukurydza konserwowa - 150 g
kolendra mielona - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
tortilla - 6 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
mięso mielone, wegańskie - 275 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Dymkę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili i mieloną kolendrę. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż składniki i smaki się połączą.
2.SMAŻYMY MIELONE MIĘSO WEGAŃSKIE:
Dodajemy mielone mięso wegańskie i smażymy z każdej strony na ładny, rumiany kolor.
3.DODAJEMY POMIDORY I DUSIMY FARSZ:
Dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy ok. 15-20 minut, aż płyn odparuje, a farsz zgęstnieje.
4.GRILLUJEMY TORTILLE:
Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni grillowej tak, by na powierzchni placków powstały charakterystyczne prążki.
5.SKŁADAMY I PODAJEMY TORTILLE:
Na środek ciepłych tortilli wykładamy porcję gotowego farszu. Tortille składamy na pół i znów na pół, by uzyskać trójkąty wypełnione farszem.
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Dymkę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili i mieloną kolendrę. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż składniki i smaki się połączą.

2

SMAŻYMY MIELONE MIĘSO WEGAŃSKIE

Dodajemy mielone mięso wegańskie i smażymy z każdej strony na ładny, rumiany kolor.

3

DODAJEMY POMIDORY I DUSIMY FARSZ

Dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy ok. 15-20 minut, aż płyn odparuje, a farsz zgęstnieje.

4

GRILLUJEMY TORTILLE

Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni grillowej tak, by na powierzchni placków powstały charakterystyczne prążki.

5

SKŁADAMY I PODAJEMY TORTILLE

Na środek ciepłych tortilli wykładamy porcję gotowego farszu. Tortille składamy na pół i znów na pół, by uzyskać trójkąty wypełnione farszem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1624,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

406,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

42,6 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl