Ciasto na pizzę z suchych drożdży • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SYPKĄ BAZĘ
Do dużej miski wsyp mąkę (ok. 250 g), a następnie dodaj sól i odmierzone na wadze drożdże. Całość wymieszaj.
DODAJEMY CIEKŁE SKŁADNIKI
Do wymieszanych składników dodaj oliwę, a potem zacznij powoli dodawać ciepłą wodę, cały czas mieszając ciasto, aby składniki się ze sobą połączyły.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLAT
Podsyp blat mąką, a potem wyłóż na niego ciasto z miski. Zacznij wyrabiać ciasto przez ok. 7 minut. W tym czasie powinno zmienić swoją strukturę na gładszą i bardziej elastyczną.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Miskę, którą wcześniej używałeś do mieszania składników, dokładnie umyj i osusz, a następnie wysmaruj oliwą. Włóż do niej ciasto i przykryj ściereczką. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 do 2 godzin.
DZIELIMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z miski, a następnie podziel na 4 mniejsze porcje. Każdą z porcji możesz rozwałkować i upiec na blaszce albo owinąć folią spożywczą i zamrozić na później.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Jedną porcję ciasta rozwałkuj na cienki, mały placek, a następnie ułóż na blaszce. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
WYKAŃCZAMY PIZZĘ
Przygotowane ciasto możesz polać sosem pomidorowym i wyłożyć ulubionymi składnikami, a następnie włożyć do piekarnika. Całość powinna piec się mniej więcej 20 minut w zależności od wybranych składników.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1100,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
275,1 kcal
Tłuszcz
3,2 g
Węglowodany
51,4 g
Błonnik
1,4 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Focaccia na desce serów i wędlin
Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
Długo pieczona polędwica z dodatkiem sosu pachnącego wanilią i makaronem z brokułami to danie w sam raz na uroczystą kolację.

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!

Vol-au-vent z serkiem i łososiem
Poznajcie przepis na przepyszną przekąskę na bazie ciasta francuskiego wzbogaconą delikatnym serkiem śmietankowym i aromatem wędzonego łososia. Zobaczcie sami, jakie to proste.